Lex Nijhuis

Ontwerpen: het oneindige zoeken

M.C. Escher (17 juni 1898 - 27 maart 1972)

Voor wie op zoek is naar een creatieve oplossing voor een logo, huisstijl of andere communicatie-uiting is het altijd een goed idee om inspiratie op te doen in de kunst. Één van mijn persoonlijke helden, M.C. (Maurits Cornelis) Escher, is een Nederlandse graficus die speelde met oneindigheid, onmogelijke werelden en de wiskundige principes.

Escher documentaire

Zoeken, schetsen, schrappen, ontwerpen, bijschaven en opnieuw zoeken. Naar de ideale vorm, de perfecte balans en het onderscheidende element. Het leven van kunstenaar en graficus M.C. Escher is als die van menig grafisch vormgever; een eindeloos zoeken.

In de 81 minuten durende documentaire ‘Het oneindige zoeken’ wordt a.d.h.v. Escher’s persoonlijke brieven en dagboeken een prachtig beeld gegeven van wie hij was, wat hij dacht en voelde én toont zijn persoonlijke zoektocht. De documentaire is helaas niet meer in bioscopen te zien, de promoclip nog wel:

Escher in het Paleis

Het werk van M.C. Escher is echter wel dagelijks te bewonderen in Den Haag met de expositie ‘Escher in Het Paleis’ of, tot en met 28 oktober 2018, in het Fries Museum in Leeuwarden. 2018 is het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is. Daarom deze bijzondere aandacht voor de geboren Fries Escher.

Escher in het Paleis
Fries Museum

Onmogelijke tekeningen

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is wereldberoemd geworden met zijn ‘onmogelijke’ tekeningen, maar hij maakte tijdens zijn leven zeker ook meer realistische werken. Hij maakte maar liefst 448 litho’s, houtsnedes en houtgravures en meer dan 2.000 tekeningen en schetsen. Escher illustreerde boeken, ontwierp tapijten, postzegels maar ook wandschilderingen.

Optische illusies

Escher werd gefascineerd door de regelmatige geometrische figuren van de wand- en vloermozaïeken in het Alhambra, een veertiende-eeuws kasteel in Granada, Spanje, dat hij in 1922 bezocht. Hij speelde met architectuur, perspectief en onmogelijke ruimtes. Zijn kunst blijft miljoenen mensen over de hele wereld verbazen en in verwondering brengen. Met zijn optische illusies en perspectief spel experimenteerde hij voortdurend met alledaagse onderwerpen door zijn keuze van standpunt of uitsnede.

Maurits Cornelis Escher op wikipedia


Free WordPress Themes, Free Android Games