naar NIEUWS

3 is the magic number

 

In drieën denken

Ik ben gek op 3. Mijn collega’s zuchten wel eens als ik weer op mijn 3-stokpaardje zit maar soms vragen ze mij waarom in het communiceren in drieën denken zo effectief werkt. Als ze mij de tijd, gelegenheid en koffie geven om het uit te leggen dan zeg ik meestal dit. 

1 staat voor alleen, 2 voor dialoog, 3 voor compleet. Anders gezegd: zwart is alleen zwart, zwart-wit beschrijft de verschillen maar met 3 ontstaat een geheel: zwart, wit en… grijs! Of: positief, negatief en… neutraal! Of: de goedkoopste, de meest professionele en… de beste in prijs/kwaliteit. Drie voorbeelden zijn goed behapbaar, vier voelt als teveel van het goede en twee voorbeelden is wel heel magertjes.

Magisch

Magisch? Jazeker, want al het goede gaat in drieën. Alleen de podiumplekken 1-2-3 ontvangen een prijs. Pakkende slogans in de PR, communicatie en reclame: Just-do-it; Heerlijk-Helder-Heineken (allitereert ook lekker); Yes-we-can. En bij Terzake staat niet geheel toevallig als toevoeging onder onze bedrijfsnaam: Merken-Strategie-Design.

Een vlammend betoog

Denken in drieën geldt in de retorica (de kunst van welsprekendheid) als een beproefde methode om een vlammend betoog te houden. Dus maak ook in jouw presentaties, toespraak of discussies gebruik van 3 argumenten of 3 metaforen of 3 synoniemen… bouw de spanning op, vertel inspirerend en speel met de kracht van drie!

Als je zaken in drieën naar voren brengt maakt het je argument kernachtig, sterk en ook nog eens makkelijker te onthouden. Bekende voorbeelden van een drieslag (tricolon) uitspraak: Veni, vidi, vici (Caesar was zijn tijd ver vooruit); Geloof, hoop en liefde; Nu niet, dan niet, nooit niet. NASA’s mission statement: To improve life here, to extend life to there, to find life beyond. Maar eerlijk is eerlijk, als we het dan toch over iemand hebben die zijn tijd ver vooruit was: de speech van Steve Jobs aan de Stanford-universiteit is een mooi, inspirerend en klassiek voorbeeld:

Mijn advies

Maak, om je boodschap overtuigender te maken, gebruik van drie! Gebruik drie voorbeelden, drie argumenten, drie verhalen. Schrijf drie woorden, drie adviezen of een drie woorden tellende slogan. Hier zou nog een derde voorbeeld kunnen staan maar die laat ik graag aan jullie over.

Ken je voorbeelden van drieslagen? Wil je die delen? Graag! Mail jouw voorbeeld naar lex@komterzake∙nl – ik zou ook graag willen weten waarom dit jouw favoriete voorbeeld is en wie of wat de bron is.

Auteur: Lex Nijhuis

Datum plaatsing: 04-01-2022