Kasteel Hackfort

De geschiedenis tot leven brengen

De opdracht

Het 14e eeuwse kasteel Hackfort in Vorden is verbouwd van woonhuis tot kasteel en wordt nu ook toegankelijk voor publiek! Natuurmonumenten heeft aan ons gevraagd om het kasteel te helpen inrichten, de geschiedenis van dit kasteel tot leven te brengen in de ruimtes van het souterrain en om de gehele signing te verzorgen.

Gekozen strategie

Na de gebruikelijke inventarisaties te hebben gemaakt is per ruimte bepaald welke boodschap er gecommuniceerd moet worden en hoe we dat vervolgens zo bezoekersgericht mogelijk kunnen presenteren. Informatief, interactief en visueel het hele kasteel daarbij tot leven brengend. De opdracht is in verschillende fases opgedeeld mede vanwege het feit dat fase 1 in zeer beperkte tijd gerealiseerd diende te worden. De opening stond vast op 27 juni en aansluitend de open dagen voor het publiek in het weekend van 28/29/30 juni. Werk aan de winkel kasteel dus!

Het resultaat

Centrale blikvanger is een bijzonder fraai vormgegeven tijdlijn voor de 1e van de 4 periodes uit de Hackfort geschiedenis, waarin deze geschiedenis tot leven komt aan de hand van tekst, beeld en ook fraaie wandillustraties. Gezegdes werden voorzien van prachtige illustraties en geplaatst op verrijdbare textielframes voor extra beleving. En er zijn informatiebordjes geplaatst bij iedere suite met achtergrondinfo over de vroegere bewoners en de functie van de suite. Uiteraard in lijn ook de gehele route-signing van etalage tot en met het souterrain. De garderobe rekken zijn op maat gemaakt en geheel in stijl van het kasteel. Het resultaat: een erg trotse en enthousiaste opdrachtgever en vele positieve reacties van de eerste bezoekers.