Verzamel, vereenvoudig en versterk!

Hertaling beleidsstukken voor cliënten van De Twentse Zorgcentra.

De opdracht

Binnen de zorg is de afgelopen jaren veel veranderd. Veel dingen zijn er niet eenvoudiger op geworden. Voor mensen die dagelijks werken in de zorg is het soms niet te volgen. Laat staan voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit onderzoek blijkt dat de communicatiebehoefte van mensen met een verstandelijke beperking sterk uiteenloopt. Maar behoefte aan communicatie (op maat) is er zeker! Samen met De Twentse Zorgcentra hebben we een manier gevonden om de meest belangrijke beleidsonderwerpen toegankelijk te maken voor een brede groep mensen met een verstandelijke beperking.

Gekozen strategie

Het beleidsonderwerp is een karakter, met een naam en persoonlijkheid. Rondom het karakter wordt een verhaal verteld met onderdelen van het betreffende beleid. Het verhaal wordt letterlijk opgetekend in een prentenboek. De verhalen zijn geschreven op drie niveaus. Zo maken we (soms beladen) thema’s niet alleen toegankelijk, maar ook leuk om (voor) te lezen. De prentenboeken worden ondersteund en aangevuld met een animatie en factsheet. Dit maakt mogelijk dat, zowel digitaal als fysiek, zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking op de hoogte worden gebracht van voor hen relevante onderwerpen.

Het resultaat

Alle hertaalde beleidsstukken zijn omgezet in 11 fantastische prentenboeken met elk een eigen karakter en verhaal. De prentenboeken zijn samen gebundeld in een box. Elk karakter, met een eigen prentenboek, maakt het mogelijk de beleidsstukken van De Twentse Zorgcentra met de cliënten te bespreken, op elk gewenst niveau. De animatie en factsheet vullen de prentenboeken prachtig aan. Men werkt aan een applicatie waarin alle elementen per beleid of karakter kunnen worden samengevoegd.

Mooi dat we samen cliëntcommunicatie écht op de kaart kunnen zetten bij De Twentse Zorgcentra.
Joke Kuiper, De Twentse Zorgcentra
Ons beleid is eenvoudig en goed leesbaar. En nu ook nog mooi geïllustreerd in een prentenboekenserie. Super!
Eline Roeloffzen, De Twentse Zorgcentra