naar CASES

Slag om Borne

Cultureel

Borne is een levendig dorp. Een dorp naar ons hart. Qua bewoners, bezoekers, ondernemers en qua centrum en evenementen. Maar eigenlijk ontbrak er altijd iets… In 2019 ontstond het idee voor een “Bornse Dorpsquiz”. Een quiz waarbij het hele dorp op stelten wordt gezet en de deelnemers tegen elkaar kunnen strijden. De drijvende kracht, het gezicht en de stem kwamen van ‘Kareltje’. De gelijkenis met dorpsmanager Ruben Baartman bleek zo treffend, dat hij ‘Kareltje’ mocht vertolken tijdens het filmen van de trailer.

 
Kareltje ontwaakt

Hoe het allemaal begon

In 2019 werd voor het eerst gesproken over een “Bornse Dorpsquiz”. Met Visit Borne, Kulturhus Borne en de BBO (Bundeling Bornse Ondernemers) gingen we om tafel om een zo bijzonder mogelijk plan te bekokstoven. Het bleef echter steken op de verhaallijn met een uitstraling en boodschap die de liefhebber van Borne direct zou begrijpen. Toen we in 2020 te maken kregen met de pandemie kwamen de plannen en gesprekken stil te liggen. Totdat de provincie opriep om evenementen te organiseren die plaats konden vinden binnen de coronaregels. Onze quiz kwam daar voor in aanmerking. Die kon in kleine teams en vanuit huis worden gespeeld. De opdrachten in het dorp zouden individueel worden gedaan. Ideaal vertier dus. Zolang er geen avondklok was, hadden we vertrouwen in een geslaagd evenement.
In het hoofd van onze Jurre Nijhuis viel zo alles op z’n plek. De naam Slag om Borne was in een ver verleden door de BBO gebruikt voor een quiz-avond. De naam was daarmee vastgesteld. Het beeld voor de quiz kwam uit een compositieschets van een Karolingische ruiter, wiens graf werd gevonden door amateur archeologen op de Bornse Stroom Esch. Een ruiter. Een boze strijder. Een legende, wiens sterk geïrriteerde aanwezigheid duidelijk voelbaar was, maar die je eigenlijk nooit echt zag. Tot nu.

Groetjes Kareltje

Legende Kareltje werd in het leven geroepen om als voorvechter van de quiz het dorp op te jutten. “Kom op man?!”, “Pats boem, Kats mooi”, “Iedereen doet mee behalve jij”. Het dorp kwam vol te hangen met verwarrende, uitdagende teksten. “Groetjes Kareltje” was de enige hint. Op social media sloeg de teller direct aan, binnen no time werd het account door honderden mensen gevolgd. Exact een half jaar voordat het van start ging, werd het idee bekend gemaakt. Kareltje was boos en teleurgesteld in de Bornenaren. Er waren dan wel coronamaatregelen, maar binnen die regels kan er toch nog van alles? De lokale media haakte aan, schreef lovend over de sfeer en uitvoering en deed exact wat Kareltje hen opdroeg: zorgen voor reuring!

Ongeëvenaarde strijd

Met ruim 80 ingeschreven teams kregen we circa 1.000 man de straat op. Fietsen lagen in de sloot (sponsor opdracht Sloot2Wielers), het park stond vol met acteurs (Oog voor Detail ronde) en in de Lemerij hing een droge worst (sponsor opdracht Lemerij). De Slag om Borne mondde uit in een knotsgekke, chaotische en ongeëvenaarde strijd. De combinatie van elementen van een pubquiz, escaperoom, vossenjacht, Wie is de Mol? en Expeditie Robinson, maakte het een unieke belevenis en bijzonder spannend om mee te doen. Bovendien streed iedere team voor een vereniging of stichting naar keuze uit de gemeente Borne. Zo ging er in totaal € 5.000,- naar 3 goede doelen. Bijzonder voor zowel de betreffende stichtingen als voor de strijders zelf.
 
Kareltje trok zich na de prijsuitreiking weer terug onder de grond. Zijn missie was geslaagd. Hij had het dorp in vuur en vlam gezet en burger, bedrijf en goede doelen samengebracht. Genoeg gedaan. Tot volgend jaar. Ten strijde!

Slag om Borne 2022

Slag om Borne 2022

De Slag om Borne zal op 17 september 2022 voor de 2e keer plaats vinden. Met ruim boven de 100 ingeschreven teams zal het dorp weer volledig op de kop komen te staan. De inschrijving voor 2022 is gesloten, maar volgend jaar ben je erbij, toch?
 
www.slagomborne.nl

Kern Creativity Award

De Kern Creativity Award 2022 is speciaal bedoeld voor creatieve en inspirerende voorbeelden waarmee een kern bij bezoekers, bewoners, consumenten en ondernemers blijvend onder de aandacht is gebracht.

Tijdens het Kern Marketing Festival in het najaar van 2022 wordt de winnaar van de award bekend gemaakt.
 
www.kern.nl/marketing-awards

 Kern Creativity Award

Ben je net als Slag om Borne

voor dé verandering?

Bakkie doen?

Het is gewoon lekker eens vrijblijvend van gedachten te wisselen. Een frisse blik. Een scherp oog. Een verrassend idee.